Stuntmannen Roy hoppar från 18 meter

davpack wellpappkartonger roy hansson stuntman

Roy Hansson, 42 från Laholm började redan som 10 åring att hoppa från byggställningar.

Han minns att hans föräldrar berättade för honom att han redan vid fem års ålder sa att han ska bli stuntman. Roy tog sina första professionella stuntmans kurser vid 24 års ålder i Sverige och Australien (Australian Stunt Academy), spola fram till idag och han har gjort hundratals hopp genom sin karriär.

Första jobbet i branschen var som statist, han ringde och tjatade och till slut så släppte det och han fick sin första roll och därefter så har det rullat på. Jag frågar hur det är att arbeta på inspelningsplatser och Roy säger att flera statister bryter ofta reglerna och improviserar för att bli upptäckta. Han har varit med när statister har fått varningar och de som har fått lämna inspelningsplatsen. Han säger att det är inget för honom och att han tar sitt arbete seriöst, det finns tydliga regler som ska följas för att minimera risker.

 

”Hoppar hellre i wellpappkartonger”

På frågan varför han väljer att hoppa i wellpappkartonger så berättar han att det är mycket bättre att hoppa i wellpappkartonger då de går att återanvända och är enklare att ta med sig än en airbag på 200+ kilo. Wellpapp går att vika ihop och packa plant för att sedan ställa det i ett lager tills det är dags för nästa hopp, säger han.

Laholms kommun har kontaktat Roy tidigare då han varit på inspelningar och inte varit tillgänglig men nu så klaffade det för alla och planeringen för ett hopp från 18m var i gång.

 

”Fritt fall från 30m – bara till att släppa taget och falla”

Vad tänker du när du står på 18 meters höjd utanför buren och ska hoppa? -Jag fokuserar på hoppet och vet att det bara tar ett par sekunder sen är jag nere bland kartongerna. Eftersom detta hopp är från en skylift så behöver jag bara släppa taget och falla för att det inte ska skaka buren. Om det gör det så finns det en chans att jag landar där jag inte hade planerat. Det är svårt för mig att få sponsorer då risken är hög och företag vill helst undvika rubriker i löpsedlarna om jag far illa, säger Roy.

Mitt högsta hopp var från 30m och en vän till mig räknade ut att när jag gjorde detta hopp kom jag upp i en hastighet på ca 95km/h. Idag hoppar jag från 18m och kommer komma upp i ca 60-70km/h. Det blåser en del idag men det kommer gå bra. Jag frågar om det finns en rädsla när han står på utsidan av kranen men Roy svarar med att han är bekväm med höga höjder sedan länge. -Jag tog mitt fallskärmscertifikat strax efter militärtjänsten. Jag undviker dock att hoppa bungyjump då det är större chans att det går illa, säger han skrattandes.

 

”Ny thrillerserie under nästa år”

Roy berättar om sina framtida projekt, han kommer utföra stunt i en kommande thrillerserie under nästa år med Dragan Mrsic (Snabba Cash filmerna & Edge of Tomorrow) i huvudrollen samt Rakel Wärmländer (Gåsmamman). Roy berättar vidare om filmer och pilotavsnitt där han haft både repliker och utfört de riskfyllda stunterna samtidigt. Jag har vid ett tillfälle fått spela en polis som blir skjuten, annars har jag oftast fått spela en buse som på något sätt blir skadad eller avrättad säger han skrattandes.

Det låter mycket spännande och vi ser fram emot att fortsätta se Roy i filmer och TV-serier och önskar honom all lycka i framtiden.

 

Filmografi med stunts:

Torpederna

Fallet

Johan Falk: Ur askan i elden

The Hundred Code

Jönssonligan – Den perfekta stöten

Snabba Cash – Livet deluxe

Johan Falk: Kodnamn: Lisa

 
Filmografi med repliker och stunts:

Johan Falk: Lockdown

Johan Falk: De 107 patrioterna

Johan Falk: Spelets regler

Fuck Up

Johan Falk: National Target

Johan Falk: Vapenbröder

Johan Falk: GSI – Gruppen för särskilda insatser

Original

 

Se hela listan här>