”Wellpapp är mitt liv”

wellpapp-stol

Formgivaren Sergej Gerasimenko driver sedan 1992 företaget Returdesign som gör möbler av wellpapp. Och när uppskattningsvis sex miljoner svenskar går till vallokalen i höst kommer de att klistra igen röstkuverten bakom valskärmar signerade Sergej.

– Wellpapp är mitt liv. Jag älskar wellpapp, säger han.

Sergej Gerasimenko pluggade design och arkitektur i Odessa, Budapest, London och Stockholm innan han upptäckte tidernas tre största uppfinningar: wellpapp, smältlim och kardborreband. Med dessa började han göra inredningar för mässor, utställningar och event. Hans företag Returdesign Studio i Stockholm säljer allt från skräddarsydda soffor, stolar och hyllor till specialdesignade möbler för mässor. Allt i Sergejs favoritmaterial.

– Wellpapp är smart, återvinningsbart och roligt att skapa med. Framför allt är det lätt att jobba med. Det går fort och enkelt att skära i och att limma, det blir inget flis eller damm. Dessutom är det billigt, det kan konkurrera med IKEA, säger han och fortsätter:

– Att det är återvinningsbart till hundra procent känns bra, inte minst när man designat tillfälliga lösningar för mässor eller event.
Men Sergej Gerasimenko jobbar inte med vilken well som helst.

– Det finns olika kvaliteter på wellpapp. Det jag jobbar med kallas inredningswell. Den är stark och kan målas och behandlas precis som snickerier. Det blir lätt men starkt, säger han.
Möblerna är ytbehandlade, flamskyddade och tål att bli blöta. En del av dem har redan dykt upp på auktioner. Sergej har även varit med i en brittisk upphandling för att tillverka möbler till engelska fängelser

– man kan nämligen inte skada sig själv eller andra med wellpappmöbler.
Nu senast vann Sergej en offentlig upphandling om att tillverka alla valskärmar till valet i höst. Det rör sig om tusentals skärmar av wellpapp. Det finns i princip ingenting man inte kan tillverka av wellpapp enligt Sergej.

– En av de roligaste grejerna jag gjort var för amerikanska ambassaden för några år sedan. Då gjorde jag en stor modell av vita huset som de åkte runt med i flera svenska städer för att berätta om vad USA gör för Sverige. Det var som ett stort dockhus med flera rum som man kunde gå in i.

 

Källa: Svenska Wellpapp Föreningen