Bygg din fotolåda i kartong

Detta inlägg kommer att handla om hur du kan bygga en egen fotolåda även kallad lightbox för att fotografera produkter såsom skor, smycken, väskor etc. Jag har valt att fotografera en wellpapplåda enligt ovan. Kartongen jag har valt att arbeta med är 60x60x60cm i dubbelwell, vilket gör den lite tåligare då den förflyttas runt på kontoret. Tänk även på att mäta ordentligt och arbeta med en bra brytkniv då det underlättar när du ska skära.

Följande användes:

  • 1st wellpapplåda
  • 2st spotlights
  • 1st klämma
  • Vit bakplåtspapper – alternativt skumfolie då det är tätare än bakplåtspapper
  • Vitt papper som backdrop – alternativt grått papper
  • Penna, linjal, sax, brytkniv & packtejp
    *Tips: Lägg in en vit kakelplatta som är blank för att skapa en “reflex effekt” av produkten.

Börja med att mäta in från kanten och arbeta efter bakplåtspapprets bredd. Skär ut efter dina mått och lägg de lösa delarna åt sidan (dessa ska vi ha till senare), gör detta på båda sidorna. Därefter vänder vi lådan och mäter ut bredden där backdroppen ska föras igenom, denna ska sedan vara längst bak och på ovansidan av fotolådan. När detta är klart kan du tejpa ihop botten på kartongen.
*Tips: Skär ut det sakta så det inte blir alltför snett.

Nu vänder vi kartongen sidledes för att tejpa ihop den. Som bilden nedan visar, har jag mätt efter bakplåtspappret och även sett till att det finns bra med yta att tejpa på.
*Tips: Bakplåtspapper är känsligt att arbeta med därför måste man vara lite försiktig…

När du har tejpat fast bakplåtspappret ska det se ut enligt nedan. Här finns förbättringspotential, bland annat är ljuset varmare och gulare inne i fotolådan. Man kan därför foliera insidan med vitt papper så att ljuset blir kallare och arbetar man i Photoshop går det att lösa ändå. Lamporna jag använde var enkla spotlights.

Avståndet från lamporna spelar roll och eftersom jag har valt att behålla kartongens bruna färg på insidan, blir ljuset därmed varmare enligt nedan.

Swish!

Det är alltid onödigt att kasta saker man har användning av. Vi ska därför använda kartongen vi tidigare skar till en annan rolig lösning. Vi ska fästa den på papperskorgen och använda det som en basketkorgsplatta. Här använde jag hela biten som vi skar ut och lite tråd.

basketkorg kartong diy