Stora FEFCO-guiden – Din guide genom FEFCO-koderna

FEFCO-koderna är det internationella språket inom förpackningsindustrin, och denna guide är din tolk!

Vad är FEFCO?

FEFCO står för The European Federation of Corrugated Board Manufacturers och är en internationell icke-vinstdrivande organisation. De verkar för intressen inom branschen och arbetar med såväl tekniska som ekonomiska frågor. Bland annat har de tagit fram de klassiska koderna som diskuteras i detta inlägget.

Vad är en FEFCO-kod?

FEFCO-koderna är internationella koder som används för att benämna modeller av lådor inom wellpapp- och förpackningsindustrin. Varje modell av låda har en unik kod som visar vilken design och funktion just den modellen har. Det finns en kod för de flesta modellerna av lådor. Koden består av 4 siffror. Beroende på vilka två siffror som står först i koden, visar detta vilken kategori modellen tillhör. Koderna kan också anges med 8 siffror, men detta är endast när kombinationer av två olika modeller används, och är inte speciellt vanligt.

FEFCO kategorierna:

01 – Wellpapp ark och på rulle

02 – Slitslådor, lådor i ett stycke

03 – Lådor med lock

04 – Stansade lådor

05 – Skjut och drag-lådor

06 – Tredelade lådor

07 – Limmade lådor

09 – Well-inreden

Koderna togs fram av FEFCO och ESBO under sent 1960-tal. Syftet var att slippa beskriva lådor och olika modeller varje gång de skulle tillverkas. Detta skapade ett gemensamt språk mellan konsumenter och tillverkare som används över hela världen än idag. Koderna tillåter internationella konsumenter och tillverkare kommunicera med samma begrepp trots eventuella språkskillnader.

Några av de vanligaste koderna

Den absolut vanligaste lådan på marknaden är 0201 som kallas slitslådor. Hos oss finner du dem i både enkel-, dubbel– och trippelwell.

 

 

 

Alla FEFCO-koder

Läs vår guide som är en sammanfattad version av den officiella manualen.

Den innehåller alla officiella koder och ger en bra överblick över de olika kategorierna:

FEFCO-guide